שיניים רקובות והקשר שלהן לריח רע מהפה

האם הסובבים אתכם לוקחים צעד אחורה או מכסים את פניהם כאשר אתם מדברים? חכו רגע לפני שתגזרו על עצמכם גלות מהחברה האנושית. ריח רע מהפה, שבעגה הרפואית נקרא גם "באשת הפה" או "האליטוזיס", יכול לנבוע ממגוון רחב של סיבות. אחת מהן, חס וחלילה, עלולה להיות שיניים רקובות.

היגיינה לוקה בחסר של חלל הפה עלולה לגרום לשלל של תופעות מזיקות ובלתי נעימות – החל ממחלות חניכיים ועד לחורים בשיניים. אם בעיות אלה אינן מטופלות בזמן הן יתדרדרו למצב של שיניים רקובות, שאחד מהסימפטומים הבולטים שלהן הוא הפצת ריח רע.

מדוע נוצר ריח רע מהפה?

פעילות החיידקים בחלל הפה מלווה בשחרור של גזים גופרתיים. הריח הרע של גזים אלה הוא חזק מאוד, ובגלל שלרוב אנו מדברים עם אנשים פנים אל פנים הם יחושו בו בקלות. בנוסף, גם שאריות המזון עצמן שנמצאות בחלל הפה נרקבות לאיטן עם חלוף הזמן, מה שביחד עם פעילות החיידקים מגביר את אפקט הריח הרע.

ואם הריח של שיניים רקובות ושאריות מזון אינו הספיק לכם, תופעה בלתי רצויה נוספת שעלולה להוסיף שמן למדורה היא הופעת מוגלה במקרה של התפתחות מחלת חניכיים. גם למוגלה בפני עצמה יש ריח לא נעים.

כמו כן, שיניים רקובות יכולות להיווצר גם תחת כתרים ישנים מאוד שכבר אינם עושים את עבודתם כהלכה או כאשר מטופל אינו מקפיד על היגיינת הכתר לאורך זמן. כנ"ל לגבי תותבות ישנות או שאינן תקינות, שכן עלולים להצטבר עליהן חיידקים, אבנית ושאריות מזון.

כיצד מונעים שיניים רקובות?

הדרך הטובה ביותר להילחם בשיניים הרקובות היא להימנע מהתדרדרות למצב זה מלכתחילה. ראשית כל, אם אתם או רופא השיניים חושבים שהרגלי צחצוח השיניים שלכם לוקים בחסר, אל תהססו לפנות לשיננית לצורך קבלת הדרכה יסודית. במסגרת הדרכה זו תלמדו איך לצחצח את השיניים נכון, באיזו מברשת שיניים עדיף להשתמש וכיצד להשתמש באמצעי עזר נוספים כמו חוט דנטלי ושטיפת פה.

הרגל נכון נוסף שרצוי מאוד לאמץ הוא לבקר בתדירות קבועה אצל רופא השיניים בשביל ביקורת, בדרך כלל כל שישה חודשים. במסגרת הביקורות הללו לרופא השיניים יש הזדמנות לבדוק את מצב הפה ולאבחן בעיות בשיניים לפני שהן מתדרדרות.

גורמים נוספים לריח רע

כמובן שלא תמיד ריח רע מהפה הוא תוצאה של שיניים רקובות או בעיה רפואית אחרת באזור זה שמצריכה ביקור אצל רופא השיניים. להלן כמה דוגמאות לבעיות רפואיות אחרות שעלולות לגרום לריח בלתי נעים מהפה:

נזלת וסינוסיטיס – אצל חולים שסובלים ממצב כרוני של נזל או סינוסיטיס עלולה להצטבר נזלת על גב הלשון, מה שבסופו של דבר גורם לריח רע. במקרה זה אפשר להיעזר במברשות מיוחדות שנועדו לניקוי יעיל יותר של הלשון, אך במקביל יש לפנות לרופא ריאות או רופא אף-אוזן-גרון.

יובש בפה – לריר שלנו, בנוסף להיותו כלי עזר בפירוק המזון שאנו אוכלים, יש תפקיד חשוב נוסף: הוא מקשה על החיידקים להידבק לשיניים ובכך עוזר לגוף להילחם בהם. לכן, הפרשת ריר בכמות לוקה בחסר מאפשרת לחיידקים לשגשג והריח בהתאם. בעיה בהפרשת הריר יכולה לנבוע ממגוון של סיבות שונות, החל מאבנים בצינוריות הרוק ועד למחלות רקע ואמצעי הטיפול שלהן דוגמת סוכרת וכימותרפיה.

דלקות בגרון – בניגוד לבעיות שתוארו לעיל, לפחות הפעם אין זו בעיה כרונית. ישנם מקרים בהם כתוצאה מדלקת בגרון או דלקת בשקדים נוצרות מושבות של חיידקים, שמפיצות ריחות רעים. הריח יחלוף במקביל להחלמה מהדלקת.

לסיום, להלן כמה טיפים אחרונים בנושא שיניים רקובות וריח רע מהפה:

  • אם נתקלתם באדם שסובל מריח לא נעים מהפה, נסו לספר לו מבלי לפגוע ברגשותיו. בנוסף, אם הנכם חושדים שאתם בעצמכם סובלים מבעיה זו, בקשו מחבר קרוב או בן משפחה להריח ולדווח אם ישנו ריח רע.
  • טוב לדעת שאתם נלהבים לשמור על בריאותכם, אך אל תצחצחו את השיניים יותר מ-2-3 פעמים ביום! לא רק שאין זה תורם להיגיינה האוראלית, אלא זה עלול לעשות אפקט הפוך וליצור בעיות בחלל הפה.
  • בניגוד למיתוסים, ריח רע כרוני מהפה אינו נובע ממאכלים שמאופיינים בריח חזק כמו שום, בשר או בצל. למעט אם קיימת בעיה במערכת העיכול.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *