חור בשן: כל מה שאי פעם רצית לדעת

חור בשן: מה זה בכלל?

חור בשן הוא שם כללי בסלנג עממי לפגיעה במצב השיניים התקין בפה, אשר עלולה להגיע ברמות שונות. קיימות פגיעות קלות בשכבת האמייל המכסה את השן וקיימות פגיעות עמוקות וקשות יותר, אשר מגיעות עד לאיזור השורש של השן. בשפה המקצועית של רופאי השיניים החור בשן הוא למעשה תוצאה של מחלת העששת, אשר פוגעת בחלק נרחב למדי מהאוכלוסייה הכללית.

חור בשן: כל מה שאי פעם רצית לדעת

סטרפטוקוקוס: אויב השיניים

Sreptococus Mutans הוא שם החיידק אשר אחראי ללא מעט מהחורים שלנו בשיניים. החיידק ניזון מסוכרים שהוא מפריש כחומצה. חשוב להבין כי עצם קיום החיידקים אינו מזיק, אלא שילובם עם סוכרים רבים בפה בתהליך ממושך שיכול לארוך חודשים ואף שנים בקרב מבוגרים. בקרב ילדים התהליך קצר יותר – כלומר החור נגרם במהירות רבה יותר. השילוב של חומצות המופרשות על ידי חיידקי הפה יחד עם הרוק ושיירי המזון יוצרים את הפלאק – אשר מאכל למעשה את זגוגית השן וגורם לחור.

איך אדע שיש לי חור בשן? הסימפטומים

כאשר השן מתחילה לפתח מצב של עששת, הגוף מאותת לנו זאת באמצעות מספר סימפטומים שקל מאד לזהות:

➤ רגישות בשן במגע קור

➤ רגישות בשן במגע חום

➤ כאב קל עד בינוני

במקרה שאיננו מטפלים בזמן בחור שבשן, יתכן שהמצב יחמיר. נמק השן עלול להרוס את החוצץ בין חלל הפה לבין העצם. בשלב של נמק מלא של השן דווקא פוחת הכאב באופן משמעותי  – לכן יש להזהר מהזנחת מצב השן, שכן עלול להתפתח זיהום מסוכן ברקמת השן.

הסימפטומים לזיהום בשן הם שונים משמעותית:

חום גבוה

➤ קושי בפתיחת הפה

➤ הגבלה בבליעה

➤ נפיחות ואדמומיות באיזור

איך מטפלים? מסתימה עד טיפול שורש

ראשית, חשוב לפנות לטיפול כבר עם תחילת הרגישות או הכאב, בכדי למנוע את החמרת המצב. ברוב המקרים של חור בשן שאינו חמור, רופא השיניים יטפל בכם על ידי ניקוי הריקבון שמסביב לחור עצמו וסתימתו בחומר עמיד כמו כסף, חרסינה, זירקוניה או זהב. כאשר החור בשן הוא חמור יותר, אחרי שלב הניקוי, רופא השיניים אוטם את החור עם חומר ייעודי אשר מונע מהנזק להגיע גם לעצבים. לאחר מכן מותקן כתר שמחליף את השן. כיום רבים מרופאי השיניים משתמשים בכתרי זירקוניה בשל עמידותם וערכם האסתטי, אך קיימים גם כתרי חרסינה שמתפקדים באופן מצוין וגם כתרים מחומרים נוספים.

כמובן שהטיפול היעיל ביותר הוא טיפול מונע – לשמור על היגיינת פה ושיניים תקינה על ידי צחצוח פעמיים ביום לפחות, שימוש בחוט דנטלי ומי פה וביקור אצל שיננית פעם בחצי שנה לפחות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *